неделя, 21 юни 2015 г.

Стефан Бочев - "Белене. Сказание за концлагерна България"

Бившият лагерист Стефан Бочев разказва автентични и зловещи спомени от пребиваването си в лагерите "рудник Богданов дол" край Перник и Персин (Белене):

с. 97-98: "Впрочем не зная дали такъв вид манталитет уважаемите инициатори на превъзпитанието ни са предвиждали, че ще се развие у нас, затворените по лагерите. Но постигнаха го. Този манталитет стана "норма и морал" за всички, които бяхме там и излязохме от лагерите в социалистическия вече живот. Искаха да ни "превъзпитат" и успяха: когато излязох от лагера, аз дълги месеци, че и години, като видех да минава камион с чували брашно, каруца с картофи или моркови, в мен веднага трепваше нещо: какво да направя, как да "свия"?... Готов бях за социализма. Оказа се обаче, че мнозина от техните хора, които изобщо не бяха ходили на "превъзпитание" в лагери, а сами пращаха там другите, имали у себе си заложени големи таланти и склонност към "свиване" и третиране като подлежащо на "свиване" всичко държавно и народно."

с. 150-151: " "Народната власт", както вече казах, грижливо прибираше по лагери - още от 1945 г., но по-специално от 1947 г. нататък - по-представителните хора на българския народ, които тогава - по селата - бяха главно земеделците." (...)
"...само по официалните сведения - публикувани от самата власт на БКП, пардон, на ОФ - с присъди, тоест "редовно", тъй да се рече, има избити - добре де, нека бъдат "екзекутирани" - в периода 1944-1946 г. към 6 хиляди души. Само с присъди са толкова: ами без присъди? Ами нерегистрираните, неофициалните, неотчетените избивания, уреждания на "сметки", "ликвидирания"? От безкрайните разговори със селяни от кои ли не краища на България през годините ми в лагерите съм останал с преценка, че тогава, в периода 1944-1946 г., са били "ликвидирани" общо не по-малко от тридесетина хиляди души - а мнозина поставяха тази цифра и далеч по-високо. Ето затова нямаше чак толкова много "бивши хора" по лагерите: бяха се своевременно "отървали" от тях."

с. 196: " "Комунистическа партия" представлява една антиномия - защото Комунистическата партия е конспиративна организация, основана върху концепцията за насилствено завземане на властта. Идеологията на комунизма най-съзнателно отхвърля "електорализма": "партията" поначало е "права" във всяко отношение, следователно тя има право да завземе властта на народа със сила - длъжна е даже да стори това, защото тя осъществява диалектическото развитие на историята. Как да се оставят някакви си там невежи избиратели да опропастят диалектическото развитие на историята с някакви си там техни бюлетинки? Така че същината на работата беше следната: това бе една конспирация за насилствено завземане и задържане на властта."