понеделник, 15 януари 2018 г.

БКП - национални предатели

"Един от големите въпроси на политиката на Отечествения фронт в Пиринския край е съдействието, което трябва да се оказва за издигане на македонското национално съзнание всред местното население. (...) Трябва открито да си признаем, че макар отечественофронтовската власт да продължава вече повече от три години, все още в нашите учебници по история, география и други науки ще намерите значителни остатъци от националистически и шовинистически изкривявания. Така например по отношение националностите, които населяват България, в нашите географии ще намерите всички други, но не и македонци. Също така Пиринският край там не се отбелязва като македонски край. (...) Има отбелязани обаче и такива факти, че някои учители в Пиринския край отказвали да изпълняват окръжното на Министерството на просветата и да зачеркнат погрешното в учебниците. Има също така не малко случаи на противопоставяне да се изучава македонският език в училищата. Имало и такива отечественофронтовци, които подхвърляли, че македонците са също такива българи, каквито са и добруджанците. (...) Националният съвет на Отечествения фронт обаче занапред не може и няма да търпи подобни изкривявания на неговата линия по македонския въпрос, които са от естество да тровят атмосферата и пречат на братското сближение на българския народ с македонския и другите югославски народи и хвърлят петно върху чистото лице на народната демокрация в нашата страна. Подобни шовинистични прояви ще бъдат за в бъдеще безмилостно разобличавани и жигосвани."
Трябва обаче също така със съжаление да се каже, че много често и при провеждане на македонската националнокултурна дейност се вършат грешки, вършат се увлечения, форсират се работите, правят се изкривявания и с това неволно се налива вода в мелницата на враговете на народа, на реакцията и фашизма, на империалистическите агенти в Пиринския край и в останала България. (...) Ще посоча още един пример. Явява се в Областния съд в Горна Джумая свидетел от местното население. Както му е редът, питат го между другото и за неговата националност. Той по стар навик, а може би и съзнателно, казва, че е българин. Веднага от масата на съдиите го прекъсват, като му казват: "Тук у нас има само македонци, а ако ти си българин, то върви си ей, оттатък Бараково."

Източник:Доклад на члена на ПБ на ЦК на БРП-к Владимир Поптомов, изнесен пред конференция на разширения състав на околийските комитети на ОФ от Пиринския край, Горна Джумая, 25 април 1948 г.
ЦПА, ф. 1, оп. 6, а.е. 472, л. 19-24.

Няма коментари:

Публикуване на коментар