понеделник, 18 април 2016 г.

Без следа? Лагерите Белене и Ловеч...


http://minaloto.org/index.php?option=com_content&view=article&id=390:without-a-trace-the-labour-camp-in-belene-1949-1959-&catid=25:books-and-collections&Itemid=37&lang=bg

Каталог и редки спомени на лагеристи от Белене и Ловеч..


събота, 27 февруари 2016 г.

Христо Христов - Истинската биография на Тато

с. 273-275: "От Второ главно управление предлагат специален план за ликвидиране на Арсов*, издаден в един-единствен екземпляр, върху който е поставен най-високия гриф на секретност - "Строго секретно от особена важност". Ето какво е съдържанието на документа, като по чудо оцелял в архивите на ДС, за да остане в историята като най-категоричното доказателство, че Държавна сигурност е използвала "мокри" поръчки за физическото ликвидиране на политически емигранти, критикуващи управлението на Живков:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

ОТНОСНО: Ликвидирането на Борис Арсов, председател на новосъздадената емигрантска организация "Съюз на българските революционни комитети"

Предлагам:

1. Да се ликвидира беглецът Борис Арсов от агент "Маринов", който е спечелил доверието му и има възможност да създаде благоприятна обстановка за ликвидирането на Арсов.
Да се обсъди съвместно с Първо главно управление на ДС подготовката и да се представи за утвърждаване писмо.
2. Научно-техническото управление на Първо главно управление на ДС да осигури необходимите за ликвидиране на Арсов технически и химически средства, паспорти и документи на агент "Маринов" за безопасно завръщане в страната.
3. След ликвидиране на Арсов от "Маринов", да се представи за награждаване с правителствена награда, да му се осигури получаването на пенсия и условия за живеене и работа в страната."

Второ главно управление на ДС изготвя и подробна инструкция за това, как трябва да се извърши убийството:

"ПЛАН ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БОРИС АРСОВ

Да се установи обстановката около Арсов и жилището му и реално преценят възможностите за неговото ликвидиране.
При убеденост във възможността да се ликвидира Арсов да убедят агента с наша помощ и съдействие да го ликвидира.
При съгласие на агента да ликвидира Арсов да се обсъди ликвидирането и агентът да се подготви.
Да се уточни и определи кога да стане ликвидирането.
При ликвидирането на Арсов агент "Маринов" да има в предвид:
- При използване на нож или остър предмет ударите да се нанасят бързо и последователно в областта на сърцето и гърдите до убеденост, че е убит.
- При използване на твърд предмет първият удар да се нанесе в главата.
- Най-ефикасен начин да се пресече евентуално викане и вдигане на шум е доубиването, а не запушването на устата.
- При използване на отрова да се спазват точно дадените указания, да не предизвиква съмнение и своевременно пресече евентуални опити за алармиране и търсене на помощ.
- При подходящи условия и възможност най-безопасно е ликвидирането да стане още с пристигането, докато не е станало известно, че е при него.
След ликвидирането на Арсов агент "Маринов" трябва да заличи следите и укрие тялото така, че колкото е възможно по-късно да се открие ликвидирането.
- Ако ликвидирането е станало в дома на Арсов, да се преоблече в друг костюм, да прегледа архивата на Арсов, като се стреми да запомни това, което ни интересува, да заключи и излезе от жилището.
- Ако ликвидирането е станало извън жилището, да вземе и унищожи личните и други документи на Арсов с цел да се забави установяването на самоличността му.
- Да се огледа и заличи евентуални следи от кръв по дрехите и себе си, които биха предизвикали съмнение и да се изтегли от мястото на ликвидирането.
- Да унищожи всички документи и материали в себе си, които показват кой е в действителност.
- След изпълнението на задачата агент "Маринов" с първия самолет и дадените му документи на италиански гражданин да напусне Дания. Желателно е да замине за ГДР, Чехословакия, Полша, Унгария или във Виена и оттам веднага за Чехословакия. Ако първият самолет е за България, ще замине с него. След пристигането му в указаните социалистически страни, ще се яви в българското посолство, съобщи кой е и чака допълнително нареждане.."

Ръководството на МВР не бави своя отговор за изпълнение на "мократа поръчка". Върху разрешението за спешна среща с агент "Маринов", на която трябва да се уточни ангажимента на агента за ликвидирането на Арсов, стои подписът на първия зам.-вътрешен министър ген. Григор Шопов.
Въпреки че на агента са платени 6000 германски марки, той не извършва убийството."

Това е красноречив пример за престъпния характер на комунистическата ДС, колкото и днес някой бивши агенти като Георги Коритаров и сие да се опитват да я изкарат една "плуралистична служба", загрижена за интересите на България. Всъщност тази парапрестъпна организация служи единствено на най-големия бандит по това време в страната - Тато и на неговите псета.

* Борис Арсов е български емигрант и патриот, който в периода 1960-1962 г. заедно с още трима души участва в група, която разпространява анонимни писма против комунистическата власт и обвързването на България със СССР. През 1970 г. бяга от България и се установява в Югославия. През 1971 г. вече е в Дания, където по-късно ДС се опитва да го ликвидира физически. През 1972 г. създава емигрантската организация СБРК.

събота, 20 февруари 2016 г.

Костадин Чакъров - Втория етаж


Чакъров е политически сътрудник и съветник на Тато в периода на 80-те години на миналия век. Неговите признания директно "от кухнята" за гнилостта на комунистическата система са фрапиращи:

с. 102-103:

"Отдавна изследователите са забелязали, че макиавелизмът приляга съвсем плътно на диктаторските режими от сталински тип. Може би защото те съчетават европейска и азиатска линия, от които се получава ненадминат със своите качества хибрид. В това отношение добро е позоваването, което правят някои автори на известната книга на Морис Жоли "Диалог между Макиавели и Монтескьо в ада". Макиавели "учи" законодателя Монтескьо:

1. Да отделя политиката от морала.
2. Да поставя силата и храбростта над закона.
3. Да парализира индивидуалната интелигентност.
4. Да заблуждава народа чрез външността си.
5. Да се съгласява на свобода само под тежестта на терора.
6. Да държи в тайна от страната това, което става в света от столицата онова, което става в провинцията.
7. Да превръща инструментите на мисълта в инструменти на властта.
8. Да изисква безкрайна апология на всяко свое действие.
9. Сам да учи другите за историята на своето управление.
10. Да използува полицията като фундамент на режима.
11. Да си създава предани последователи, като ги награждава с различни "ленти" и "дреболийки".
12. Да издига култа към узурпатора до степен на религия.
13. Да създава празнота около самия себе си, за да бъде незаменим по такъв начин.
14. Да отслабва общественото мнение, докато то не потъне в апатия.
15. Да запечатва собственото си име навсякъде и всякога, така както капката вода дълбае гранита.
16. Да се използува изгодата от превръщането на хората в доносници.
17. Да управлява обществото чрез неговите пороци.
18. Да говори колкото се може по-малко.
19. Да не говори това, което мисли.
20. Да се изменя истинското значение на думите.

Мисля че всеки ред от този диалог великолепно може да илюстрира стила на един ръководител на класическа тоталитарна система.
Такъв ръководител беше и Тодор Живков.
Приведени в действие тези вечни "правила на ръководство" могат да поддържат уникална атмосфера, която се създаваше и поддържаше на върха на системата и се пренасяше до долу. Нямаше клетка в обществото или равнище на управление, което да не е засегнато от тази атмосфера и този стил на управление."