събота, 27 февруари 2016 г.

Христо Христов - Истинската биография на Тато

с. 273-275: "От Второ главно управление предлагат специален план за ликвидиране на Арсов*, издаден в един-единствен екземпляр, върху който е поставен най-високия гриф на секретност - "Строго секретно от особена важност". Ето какво е съдържанието на документа, като по чудо оцелял в архивите на ДС, за да остане в историята като най-категоричното доказателство, че Държавна сигурност е използвала "мокри" поръчки за физическото ликвидиране на политически емигранти, критикуващи управлението на Живков:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

ОТНОСНО: Ликвидирането на Борис Арсов, председател на новосъздадената емигрантска организация "Съюз на българските революционни комитети"

Предлагам:

1. Да се ликвидира беглецът Борис Арсов от агент "Маринов", който е спечелил доверието му и има възможност да създаде благоприятна обстановка за ликвидирането на Арсов.
Да се обсъди съвместно с Първо главно управление на ДС подготовката и да се представи за утвърждаване писмо.
2. Научно-техническото управление на Първо главно управление на ДС да осигури необходимите за ликвидиране на Арсов технически и химически средства, паспорти и документи на агент "Маринов" за безопасно завръщане в страната.
3. След ликвидиране на Арсов от "Маринов", да се представи за награждаване с правителствена награда, да му се осигури получаването на пенсия и условия за живеене и работа в страната."

Второ главно управление на ДС изготвя и подробна инструкция за това, как трябва да се извърши убийството:

"ПЛАН ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БОРИС АРСОВ

Да се установи обстановката около Арсов и жилището му и реално преценят възможностите за неговото ликвидиране.
При убеденост във възможността да се ликвидира Арсов да убедят агента с наша помощ и съдействие да го ликвидира.
При съгласие на агента да ликвидира Арсов да се обсъди ликвидирането и агентът да се подготви.
Да се уточни и определи кога да стане ликвидирането.
При ликвидирането на Арсов агент "Маринов" да има в предвид:
- При използване на нож или остър предмет ударите да се нанасят бързо и последователно в областта на сърцето и гърдите до убеденост, че е убит.
- При използване на твърд предмет първият удар да се нанесе в главата.
- Най-ефикасен начин да се пресече евентуално викане и вдигане на шум е доубиването, а не запушването на устата.
- При използване на отрова да се спазват точно дадените указания, да не предизвиква съмнение и своевременно пресече евентуални опити за алармиране и търсене на помощ.
- При подходящи условия и възможност най-безопасно е ликвидирането да стане още с пристигането, докато не е станало известно, че е при него.
След ликвидирането на Арсов агент "Маринов" трябва да заличи следите и укрие тялото така, че колкото е възможно по-късно да се открие ликвидирането.
- Ако ликвидирането е станало в дома на Арсов, да се преоблече в друг костюм, да прегледа архивата на Арсов, като се стреми да запомни това, което ни интересува, да заключи и излезе от жилището.
- Ако ликвидирането е станало извън жилището, да вземе и унищожи личните и други документи на Арсов с цел да се забави установяването на самоличността му.
- Да се огледа и заличи евентуални следи от кръв по дрехите и себе си, които биха предизвикали съмнение и да се изтегли от мястото на ликвидирането.
- Да унищожи всички документи и материали в себе си, които показват кой е в действителност.
- След изпълнението на задачата агент "Маринов" с първия самолет и дадените му документи на италиански гражданин да напусне Дания. Желателно е да замине за ГДР, Чехословакия, Полша, Унгария или във Виена и оттам веднага за Чехословакия. Ако първият самолет е за България, ще замине с него. След пристигането му в указаните социалистически страни, ще се яви в българското посолство, съобщи кой е и чака допълнително нареждане.."

Ръководството на МВР не бави своя отговор за изпълнение на "мократа поръчка". Върху разрешението за спешна среща с агент "Маринов", на която трябва да се уточни ангажимента на агента за ликвидирането на Арсов, стои подписът на първия зам.-вътрешен министър ген. Григор Шопов.
Въпреки че на агента са платени 6000 германски марки, той не извършва убийството."

Това е красноречив пример за престъпния характер на комунистическата ДС, колкото и днес някой бивши агенти като Георги Коритаров и сие да се опитват да я изкарат една "плуралистична служба", загрижена за интересите на България. Всъщност тази парапрестъпна организация служи единствено на най-големия бандит по това време в страната - Тато и на неговите псета.

* Борис Арсов е български емигрант и патриот, който в периода 1960-1962 г. заедно с още трима души участва в група, която разпространява анонимни писма против комунистическата власт и обвързването на България със СССР. През 1970 г. бяга от България и се установява в Югославия. През 1971 г. вече е в Дания, където по-късно ДС се опитва да го ликвидира физически. През 1972 г. създава емигрантската организация СБРК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар