неделя, 10 май 2015 г.

Радой Ралин за пороците през соца у нас

с. 17: ПОДМАЗВАЧЕСТВО - "Ако научиш, че пленницата на шефа ти търси работа в новооснования НИЕСЗГКПБВФ (Научен институт за ежедневно сменяне задачите, гарантиране на кадрите и пълнотата на базата на внедрената философия), веднага вземи телефона, намери съответния шеф и се възмути научно как е допуснато подобно небрежно отношение към близката на един заслужил обществен деятел (твоя шеф - б.р.). Дай де се разбере, че при твоя шеф се намират вакантни места, а ръководителят на НИЕСЗГКПБВФ сигурно не е без обкръжение. Не си служи с намеци и подтекстове, във века на убиващите лъчи трябва да се говори направо - бъди директен като рушвет!"

с. 64: ДЕБЕЛАЩИНА - "Дебелакът се чувствува навсякъде като у дома си, затова влиза в чужда стая и чужда канцелария с цигара на уста. Той пуши и в купето за непушачи, и в асансьора, дори и в телефонната кабина. И като пуши, издава напред долната си устна. Ако си седнал да четеш вестник, дебелакът, макар и да те вижда за пръв път в живота си, ти грабва вестника с едно екзалтирано: "Я!" В ресторанта сяда на чужда маса при чужди хора. На имен ден води непознати. Отбива се при теб на гости, носейки мрежите си от пазара, с които е снабдил домакинството си. Ще го видиш дори да си секне носа о` висящата кърпичка на сватбарската волга. ще го чуеш да се извинява шумно и публично пред някого, че му е ползвал жената. Пожелава на бездетните в скоро време да оженят синовете си. веднъж един дебелак зарони, представете си, сълзи пред...вдовеца: "Вашата жена в последните години ми беше постоянна любовница. Дайте ми нещо нейно за бог да прости...""

с. 76-78: АЛЧНОСТ - "В регистъра на човешките пороци тя стои на първо място. (...) Алчността стои на първо място по азбучен ред. тя се гордее със своята начална буква - нали с нея започва и най-главната дума от всички езици: АЗ. Изобщо човешкото Аз и алчността имат еднакво начало. (...) Моят приятел Жельо (Жельо Желев - б.р.) беше назначен научен сътрудник. Вика го шефката му първия ден: "Проучете въпроса за художествената самодейност и техническата революция". Моят приятел се запретва и свършва задачата: представя подробна библиография. "Това не е достатъчно!" - отрязва го шефката. Приятелят тича, рови, разпитва, явява се с допълнителна библиография от осем страници. "Това не е достатъчно!" - връща го шефката. Приятелят превежда и анотира всички заглавия. "Това не е достатъчно!" - муси се шефката. Приятелят ми прави резюмета. "Това не е достатъчно!" Приятелят ми сяда на машинката и развива най-подробни резюмета...Напразно! "Това не е достатъчно! Няма концепция! Кулминация! - изяснила се окончателно шефката. И приятелят ми, кипва му, целенасочено написва целия доклад, който шефката трябва да произнесе на нарочната конференция по въпроса, като си изяснил най-после какво представлява понятието "достатъчно" за един подчинен. Научен подчинен!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар