събота, 7 март 2015 г.

Ангел Бонев - "Към дело № 1"



Ангел Бонев: "Кокошкарски истории ли? НЕ, корупция, облечена във власт!

Представяме някои откъси от книгата на Бонев, посветена на злоупотребите и комунистическите престъпления по времето на Тодор Живков:

с.13: "Тоталитарната власт бе обърнала всичко наопаки. НАЙ-СИТИТЕ през 10 ноември получаваха към заплатите си специални надбавки. "Подаянията", измервани с петцифрени числа, им служеха да си заплащат "скромния пай" в почти безплатните елитни ресторанти, където системата допускаше само властимащи.
НАЙ-БОГАТИТЕ преди 10 ноември получаваха при първо поискване "милостиня", за да посрещнат неотложни нужди. Едни използваха тлъстите суми, когато им се наложеше например да си ремонтират вилата. Други - да си купят някой и друг луксозен апартамент. А трети пък се примолваха просто да задържат за себе си казионна покъщнина. Секретариатът на ЦК на БКП не се циганеше към молбите на своите първоешелонни кадри. Висшето партийно ръководство щедро отваряше партийната каса или нареждаше всемогъщото Управление за безопасност и охрана (днес Национална служба за охрана - б.р.) да изпълни по спешност всички щения на привилегированите."

с. 19: "РЕШЕНИЕ "А" № 177 НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП ОТ 26.02.1982 Г.

На децата на др. ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА, ЕВГЕНИЯ ЛЮБОМИРОВА СТОЙЧЕВА И ТОДОР ИВАНОВ СЛАВКОВ, в съответствие с установената практика за семейства на починали членове членове на Политбюро на ЦК на БКП да се отпуснат безвъзмездно от УБО по 30 000 (тридесет хиляди) лева."


с. 55: "РАЗПОРЕЖДАНЕ "А" № 1000 НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП ОТ 10.11.1983 Г.

Дава съгласие УБО при Държавния съвет да достави от експонатите на Пловдивския панаир и предостави срещу заплащане на другарите:

ТОДОР БОЖИНОВ - лека кола "Мерцедес-190-Е" и
ГРИГОР СТОИЧКОВ - лека кола "Мазда"

с. 57: "РАЗПОРЕЖДАНЕ "А" № 614 НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП ОТ 29.11.1988 Г.

Дава съгласие УБО при Държавния съвет:
1. Да предостави два броя леки автомобили "Рено-9" срещу заплащане в лева на другарите ЛЮДМИЛ СТАЙКОВ и АСЕН ШОПОВ.
2. Да предостави от експонатите на тазгодишния Пловдивски панаир лек автомобил "Фолксфаген - Ауди" за закупуване на др.  ТОДОР ИВАНОВ СЛАВКОВ (син на ИВАН СЛАВКОВ-БАТЕТО и внук на ТОДОР ЖИВКОВ - б.р.)"

с. 87: "ПРЕПИС ОТ РЕШЕНИЕ № 546 НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП ОТ 08.06.1977 Г.

УБО при Държавния съвет да осигури на др. БОРИС ВЕЛЧЕВ лека кола с шофьор за лично ползуване. Семейството на др. БОРИС ВЕЛЧЕВ (дядо на бившия главен прокурор БОРИС ВЕЛЧЕВ - б.р.) и занапред да ползува услугите на стол "Рила"."

с. 87-88: "ПРЕПИС ОТ ПРОТОКОЛ  № 608 НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП ОТ 22.06.1977 Г.

Във връзка с молбата на др. БОРИС ВЕЛЧЕВ до др. ТОДОР ЖИВКОВ смята за целесъобразно:
1. Другарят БОРИС ВЕЛЧЕВ да не заплаща наем за обзавеждането на апартамента, в който живее. Неговото семейство да ползва почивните станции на Централния комитет на партията.
2. Управление "Безопасност и охрана" при Държавния съвет да осигури за своя сметка хигиенна работничка за жилището на др. БОРИС ВЕЛЧЕВ."

с. 88: "РЕШЕНИЕ "Б" № 41 НА СЕКРЕТАРИАТА НА ЦК НА БКП ОТ 30.11.1982 Г.

Дава съгласие УБО при Държавния съвет да достави по второ направление (търговия с капиталистическите страни - б.р.) и продаде на др. БОРИС ВЕЛЧЕВ лека кола марка "Мерцедес-Д-200" за 20 007 лв."

Освен всички тези привилегии, комунистическата върхушка се е хранила напълно безплатно с личното разрешение на престъпника Тодор Живков:

с. 85: СТРОГО СЕКРЕТНО, ЕКЗ. ЕДИНСТВЕН

ПРОТОКОЛ "Б" 13

Считано от 01.07.1974 г. лимита за храна да се требва както следва:
За първия секретар на ЦК на БКП - 1300 (хиляда и триста) лева месечно.
За членовете на ПБ - 1000 (хиляда) лева месечно.
За членовете на ПБ другарите Цола Драгойчева, Тодор Павлов и Иван Попов в размер на 600 (шестстотин) лева месечно.
За кандидат-членовете на ПБ - 500 (петстотин) лева месечно.
За председателя на ЦКРК (Централна контролно-ревизионна комисия - б.р.) и секретарите на ЦК на БКП - 400 (четиристотин) лева месечно.
За членовете на Секретариата - по 300 (триста) лева месечно."

Тази безочлива наглост, удостоверена лично с подписа на Тодор Живков се случва при средна работна заплата за страната за 1974 г. от около 140 лв. - вж: http://www.aliceswonderland.eu/Income-communism1.html

източник: Ангел Бонев - "Към дело № 1"

Няма коментари:

Публикуване на коментар