събота, 7 март 2015 г.

Репресивни мерки срещу т.н. "вражески елементи" през 50-те

В строго секретен доклад до Политбюро на ЦК на БКП от тогавашният министър на вътрешните работи Георги Цанков от 06.05.1957 г. се определя следното:

"В изпълнение на решението на Политбюро на ЦК на БКП и Указа на Президиума на Народното събрание на НРБ за изселване от София на капиталистически и кулашки елементи и криминални рецидивисти, които работят против народната власт и сега представляват обществено опасни лица, Министерството на вътрешните работи извърши следното:
Бяха дадени подробни указания на началниците на поделенията на МВР да дадат предложения за изселване от Столицата на лица бивши индустриалци, търговци и кулаци, фашистки управници, бивши реакционни царски офицери, полицаи и жандармеристи, ръководители или активни участници във фашистки организации - като легионери и ратници, които в миналото са доносничили на полицията за прогресивни другари, взели участие в побоища, в преследване на партизани или пък след 9.ІХ.1944 година се проявяват враждебно спрямо народната власт. (...)

...предлагаме Политбюро на ЦК на БКП да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

1. Да се отнеме софийското жителство и на онези капиталистически и кулашки елементи и разни криминални рецидивисти, за които има данни, че работят против народната власт и сега са опасни за обществения ред и сигурност, независимо от това, че същите са жители на София от преди 9-ти септември 1944 година."

Източник: ЦДА, ф. 1-Б, оп. 6, а.е. 3255, л. 81-85.  Доклад до Политбюро на ЦК на БКП от министъра на вътрешните работи Георги Цанков от 06.05.1957 г. към Протокол "А" № 131 на заседание на ПБ на ЦК на БКП от 16.05.1957 г.

Нека се обърне внимание, че за потенциалните противници на режима и инакомислещите изобщо се говори не като за хора, а като за някакви никому ненужни елементи (!?). Също така показателно и жалко е, че държавата е напълно подчинена на БКП и следователно на Москва, тоест държавата губи своя суверенитет и не взема самостоятелни решения (управлява се отвън, от чужда държава).

Няма коментари:

Публикуване на коментар