понеделник, 9 март 2015 г.

Стенограма от съвместно заседение на Секретариата на ЦК на ДКМС и ръководството на МВР - 10.07.1984 г.

 Откъси от стенограмата от съвместното заседание на ДКМС и МВР:

"Внесена е информация за съвместната работа на Димитровския комсомол и МВР; предложен е и проект на решение на Секретариата на ЦК на ДКМС и МВР. Темата естествено, е главното, което ни свързва: главното, което и сега и в бъдеще ще бъде предмет на нашата съвместна работа - борбата срещу идеологическата диверсия, престъпността и отрицателните прояви сред младежта."

На широко разпространеното клише, присъщо на носталгиците, че през времето на социализма не е имало престъпления, отговаря следните признания:

"Известно безпокойство будят напоследък увеличените прояви на отделни млади хора и към настройване и употреба на наркотици и други такива средства. В резултат на това са и няколко взломни кражби в София и другаде на аптечни заведения. Не дават резултат медицинските и други мерки, които се вземат."

"Първата половина на тази година (1984 г.) ни сварва с не много добри резултати, тъй като по общо количество извършените криминални престъпления от малолетни и непълнолетни не намалява."

"От друга страна какви са новите аспекти в международната обстановка и идеологическата диверсия и точките на атаката на нашия противник... (САЩ и капиталистическия свят - б.р.)"

Комунистическата параноя работи успоредно с партийната пропаганда и мерките на ДС, което води до следните комични твърдения:

"Както е посочено в информацията, някои от участниците замисляха извършване на остри форми на подривна дейност (като терор, диверсия, отвличане на самолети).

Атеистично настроените комуноиди се стресират значително от всякакви християнски ритуали, които същевременно сравняват с терористични прояви (!??):

"Трето - увеличават се проявите от религиозен характер. (...) Освен посоченото в информацията, трябва да се отбележи, че чувствително нараства посещението на молитвени домове от млади хора, особено по повод на по-големи религиозни празници, а също така за кръщавка на деца и за венчавка. Тук има доста обезпокояващи цифри, особено за кръщаването на деца. По данни на Комитета на вероизповеданията 40% от новородените се кръщават, или това са около 50 хиляди новородени ежегодно. Ако ние можем малко по някакъв начин да оправдаем посещението на църкви и другите молитвени домове във връзка с различни празници, това струва ми се много по-трудно бихме могли да оневиним (??! - б.р.).
         Има също така увлечения към църковни символи и ритуали и към мистични религиозни учения. Знаем, че българската младеж не е вярваща, но това, което става през последните години, струва ми се изисква значително засилване на нашата обща работа за нейното атеистично възпитание.

"Забелязва се засилване на групите, които се създават след младежта на основа на течения и влияния от западната музика ("Пънк", "Рокери" и т.н.) и на религиозна основа."




Няма коментари:

Публикуване на коментар