неделя, 8 март 2015 г.

Информация за ченгеджийски действия и вербовки - 1960 г.

 Представяме на Вашето внимание откъси от "Кратка справка от началника на Първо управление на ДС генерал-майор Гочев от 13.08.1960 г. относно изпълнение плана по разработените съвместно със съветските другари мероприятия по линия на разузнаването" (гриф Строго секретно!):

"4. Публикувани бяха по наше внушение някои статии в Турция и Аржентина:
Например в Турция: "За разширяване отношенията между Турция и социалистическите страни", "Провалът на конференцията на високо равнище", "За предложенията на Т. Живков", "За сътрудничеството на Балканите", за румънското и българско предложение, "Балканските правителства трябва да погребат чувствата на враждебност и установят добро съседство" (като се шпионират помежду си - б.р.), "Добро и полезно начинание" - по повод съобщението за среща между Н.С. Хрушчов и Мендерес, коментар по речта на др. Югов във Варна и други, а в Аржентина - статия за извършена провокация от 2 американски самолета.
5. Провеждат се мероприятия по някои разработки, по важни, от които са:
- "КАКАВИДА" - по Кавалския разузнавателен център - Гърция.
- Командироване на агент "ИВАНЧЕВ" в Турция.
- Обработване на обект "БАШАР" - технически служител в американското посолство в Анкара.
- Обработка за вербовка на обект "ТЮТЮН", активен геметовец (поддръжник на д-р Г.М. Димитров - б.р.), работящ срещу нашата страна от територията на Италия.
- Подготвя се за вербоване обект "ДАСКАЛА" от института за славянски езици в Лондон.
- В нашата страна съвместно с окръжните управления се работи по 6 американски граждани от български произход, с двама имаме договореност за сътрудничество."

Източник: документален сборник на Комисията по досиетата в Република България „КГБ и ДС – връзки и зависимости” (1950-1991), с.97-98.

Няма коментари:

Публикуване на коментар