събота, 21 март 2015 г.

Кражбите през социализма у нас



В доклад от 14.01.1961 г. до първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков от Нинко Стефанов – председател на Комисията за държавен контрол и Стоян Гюров – председател на Комитета за строителството относно грубите нарушения на държавната дисциплина от страна на Изпълкома на ОНС-Търговище се излагат следните сведения:

Неоправдано се пилеят големи парични средства, дефицитни строителни материали и работна ръка, с което се спъва цялостното изпълнение на плана по капиталните вложения в тези окръзи (Търговище, Русе и Плевен – б.р.). Особено груби са нарушенията на държавната, плановата и финансовата дисциплина в Търговишки окръг. (…) За да се открие обаче финансирането на обекта и с цел да се заблуди Българската инвестиционна банка – клон Търговище, зам. председателят на изпълкома на оръжния народен съвет Аврам Христов Топалов и началникът на отдел „Строителен” инж. Деню Тодоров Димитров са фалшифицирали генералната сметка на обекта и са представили в БИБ занижена генерална сметка в размер на одобрения лимит 1, 800, 000 лева. (…) За погазване на установения порядък по капиталовложенията в нашата страна, за груби нарушения на общодържавната планова и финансова дисциплина предлагаме Политбюро на ЦК на БКП (реалния управляващ страната орган, а не Президиума на Народното събрание – б.р.) да наложи най-строго наказание, включително и снемане от длъжност, на председателя на изпълкома на окръжния народен съвет  в гр. Търговище Стефан Петров, като за случая се даде съобщение в печата.”

Източник: ЦДА, ф. 1-Б, оп. 6, а.е. 4414, л. 33-37. Доклад от 14.01.1961 г. до първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков от Нинко Стефанов – председател на Комисията за държавен контрол и Стоян Гюров – председател на Комитета за строителството относно грубите нарушения на държавната дисциплина от страна на Изпълкома на ОНС-Търговище към Протокол „А” № 65 на ПБ на ЦК на БКП от 22.03.1961 г.

***********

В доклад от 13.01.1961 г. до ПБ на ЦК на БКП от Нинко Стефанов – председател на Комисията за държавен контрол относно нарушенията на държавната дисциплина по капиталното строителство в Русенски окръг се казва следното:

„Председателят на изпълкома на окръжния народен съвет гр. Русе Васил Петков и зам. председателя на същия Недялко Христов – отговарящ за капиталното строителство, са допуснали сериозни нарушения на държавната, плановата и финансовата дисциплина при проектирането и изпълнението на капиталното строителство в окръга, не са се съобразявали с установения порядък по капиталовложенията в нашата страна. (…) В резултат на това определените от правителството пускови срокове и мощности на обектите са обречени на провал, неоправдано се пилеят държавни средства, строителни материали и работна ръка, нанасят се сериозни щети на народното стопанство.”

Източник: ЦДА, ф. 1-Б, оп. 6, а.е. 4414, л. 38-41. Доклад от 13.01.1961 г. до ПБ на ЦК на БКП от Нинко Стефанов – председател на Комисията за държавен контрол относно нарушенията на държавната дисциплина по капиталното строителство в Русенски окръг към Протокол „А” № 65 на ПБ на ЦК на БКП от 22.03.1961 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар