събота, 7 март 2015 г.

План за съвместни подривни действия на ДС и КГБ от края на 50-те години



Цитираме откъси от документ на комунистическата Държавна сигурност (ДС) с гриф „Строго секретно” и наименуван МЕРОПРИЯТИЯ ЗА ПО-НАТАТЪШНО УСВОЯВАНЕ КООРДИНАЦИЯТА И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ ОРГАНИТЕ НА ДС-НРБ И ОРГАНИТЕ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА СССР от 03.07.1959 г.:
„І. За отслабване позициите на НАТО в района на Турция и Гърция, влошаване отношенията между Турция и Гърция и между тези страни и САЩ, нужно е да се извърши следното:
а) Да се изучат и използват създадените неприязнени отношения между Турция и Гърция по Кипърския въпрос. Органите на безопасността на НР България да изучат възможността за провеждане на активни мероприятия по отношение музея на АТАТЮРК в Гърция.
б) Да се изучи обстановката и възможностите на съветската и българската разведка за провеждане на мероприятия за настройване общественото мнение против американците и против правителствата в тези страни (Турция и Гърция – б.р.), чрез поместване статии в пресата, изказвания в парламента и други обществени места, разпространяване на листовки, слухове и пр.
(...)
ХІV. Желателно е да се изпрати в България специалист по отваряне на каси, който да окаже помощ в организиране на съответна служба в България.”
Източник: документален сборник на Комисията по досиетата в Република България „КГБ и ДС – връзки и зависимости” (1950-1991), с. 63-67.

Намесата във вътрешните работи на която и да е суверенна държава е престъпление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар